Ledarhundsnytt nr 5 2019

Ledarhundsnytt nr 5 2019

Inledning

Sommaren står för dörren. Trots att det emellanåt är bitande kallt gör den sig påmind.
10-12 maj genomförde SLHF vår vårkurs. Om några veckor kommer årets andra nummer av tidskriften Ledarhunden ut, där kan du läsa mer om vad vi gjorde på kursen. Men jag vill passa på att berätta att vi nu har en ny styrelse! Den nya styrelsen består av sex personer. Ordförande är undertecknad, vice ordförande är Jessica Lucic, kassör och medlemsregisteransvarig är Torbjörn Ruther, sekreterare Knut Thorstensson, ansvarig för internationella frågor Finn Hellman och informationsansvarig Mathilda Vedel Düring.
Jag tackar för det förnyade förtroendet och ser fram emot att leda SLHF ett år till. Tveka inte att höra av dig om du har någon fråga eller själv vill engagera dig i föreningen.

I det här numret av Ledarhundsnytt kan du läsa om aktiviteter som är på gång i både Stockholm och Göteborg. Du kan också läsa två uttalanden som årsmötet gav styrelsen i uppdrag att skriva.

Trevlig läsning!

Sara Shamloo Ekblad, ordförande i Sveriges Ledarhundsförare

Uttalande: Sluta Skaka tass

I april startade Synskadades Riksförbund, SRF kampanjen Skaka Tass. Syftet är att få politiker att inse varför SRF bör få fortsätta som huvudman för ledarhundsverksamheten.

Vi i Sveriges Ledarhundsförare är imponerade av det engagemang SRF visar både i sociala medier och utanför Riksdagen. Vad vi vet har SRF aldrig tidigare satsats så stort när det gäller att öka statsanslaget för fler ledarhundar, eller minska diskrimineringen av ledarhundsförare.

Att en intresseorganisation protesterar mot beslut man ogillar är helt i sin ordning. Däremot ska en myndighet inte agera på det viset. SRF har myndighetsutövning vad gäller tilldelning och återtagande av ledarhund, men det har inte avhållit anställda från att medverka i kampanjen. SLHF har tidigare påpekat att det finns risk för att SRF blandar ihop sina olika roller och det här tycks vara ett exempel på det.

SLHF kräver därför att ledarhundsverksamheten avhåller sig från att blanda ihop den intressepolitiska rollen med myndighetsrollen. Med andra ord kräver vi att Ledarhundsverksamheten avhåller sig från att medverka i kampanjen!

Stockholm 2019-05-26
Styrelsen för Sveriges Ledarhundsförare genom
Ordförande Sara Shamloo Ekblad
070- 17 10 899
sara@slhf.net<mailto:sara@slhf.net>
www.ledarhund.nu<http://www.ledarhund.nu>

Uttalande/uppmaning: Öka ledarhundsförares inflytande över ledarhundsverksamheten

Att Synskadades Riksförbund, SRF, inte intresserar sig mer för en dialog med Sveriges ledarhundsförare är ytterst anmärkningsvärt. I en rapport till regeringen uttryckte SRF nyligen kritik mot förslaget att flytta svensk ledarhundsverksamhet från SRF till Myndigheten för delaktighet, MFD. Delar av SRF:s kritik håller vi i föreningen Sveriges Ledarhundsförare, SLHF, med om, men påståendet från SRF att det inte har funnits tid och möjlighet att ordentligt undersöka vad landets ledarhundsförare anser om saken hävdar vi är helt felaktigt.

Förslaget att flytta ledarhundsverksamheten är drygt ett år gammalt. Sedan år 2017 har antalet brukarråd minskat, alltså den kanal för diskussion och informationsutbyte mellan SRF ledarhundsverksamheten, SLHF samt lokala ledarhundsklubbar. Vi känner till att SRF har haft möten angående en eventuell flytt av Ledarhundsverksamheten till MFD, men vid dessa möten har Sveriges Ledarhundsförare inte varit representerade.

Som Sveriges enda rikstäckande förening för ledarhundsförare tar SLHF inte ställning i frågan om huruvida SRF, MFD eller eventuell annan myndighet är bäst lämpad att vara huvudman för framtidens svenska ledarhundsverksamhet. Det viktiga för SLHF är att diskussionen om huvudmannaskapet fortsättningsvis ska vara kunskapsbaserat, att ledarhundsverksamheten bedrivs på ett professionellt sätt och att vi som använder ledarhund ges ökat inflytande över den ledarhundsverksamhet som finns till för oss.

Stockholm 2019-05-26

Styrelsen för Sveriges Ledarhundsförare genom
Ordförande Sara Shamloo Ekblad
070-17 10 899
sara@slhf.net<mailto:sara@slhf.net>
www.ledarhund.nu<http://www.ledarhund.nu>

Kommande aktiviteter

Syntolkad hundbio i Göteborg med Sveriges Ledarhundsförare

Hur är det att gå på bio med ledarhund? Vad bör man tänka på? Kom och öva dig med Sveriges Ledarhundsförare (SLHF) på biografen Capitol i Göteborg.

Det kommer inte enbart vara ledarhundsekipage i salongen utan även seende hundmänniskor med sina sällskapshundar.

Hundbio är ett uppskattat koncept som biografen Capitol erbjudit den senaste tiden, de sker första söndagen i månanden. Andra juni klockan 16.00 tänkte vi i SLHF göra sällskapshundarna och deras hussar och mattar sällskap. Det blir ett tillfälle att öva sig på att gå på bio med sin ledarhund, att träffa andra ledarhundsförare, men också att mingla och prata med andra hundägare.

Om filmen ”Den skyldige” av Gustav Möller:
Polismannen Asger Holm svarar på ett 112-samtal från en kidnappad kvinna.
När förbindelsen plötsligt bryts startar en nervpirrande jakt på kvinnan och hennes kidnappare. Med telefonen som sitt enda verktyg kämpar Asger mot klockan för att rädda kvinnan. Men det visar sig snart att brottet är större och grövre än Asger först trodde.


Filmen har ett syntolkat spår som går att ladda ner för dig som har en smartphone. Filmen är på danska och behöver du översättning till svenska finns ett ljudspår att ladda ner i samma app som syntolkningen. Har du aldrig använt Syntolkning i din smartphone kan du komma en stund tidigare så hjälps vi åt att installera appen. Glöm inte att ta med dig egna hörlurar.
Filmen är en timme och 25 minuter lång och efteråt kan de som vill gå till ett näraliggande kafé.

”Den skyldige” har fått mycket fina recensioner och förmodligen passar den oss med synnedsättning bra eftersom den i stor utsträckning bygger på vad som sägs och hörs.

För medlemmar i Sveriges Ledarhundsförare är biobiljetterna gratis. För övriga kostar de 90 kronor för pensionärer och studenter och 100 kronor i normalpris.

Kontakta Finn Hellman om du är medlem i Sveriges Ledarhundsförare och vill få gratisbiljetter, eller bli mött på Vasa-Viktoriagatans spårvagnshållplats.
Du når Finn på telefon 0709-699 544 eller e-post: finn@slhf.net<mailto:finn@slhf.net>.
Adressen till Biografen är:
Skanstorget 1

Ta denna unika chans! 

Smaka på Stockholm.

Nästa aktivitet blir Smaka på Stockholm i Kungsträdgården. Vi kommer att gå runt bland stånden och provsmaka mat och dryck på Nationaldagen. Är du intresserad kontaktar du ordförande Sara Shamloo Ekblad (kontaktinformation finns längst ner).

Skriv i Ledarhunden

Än är det inte för sent att skriva i Ledarhunden! Temat för årets andra nummer är belöning. Skicka in ditt bidrag till
ledarhunden@slhf.net<mailto:ledarhunden@slhf.net>
Manusstopp är 5 juni.

Stöd oss

SLHF är en helt ideell förening. Vi är glada för allt stöd vi kan få. Du kan sätta in ditt bidrag på följande sätt:

Plusgiro: 925 425-1
Swish: 123 578 6736 

Du är också varmt välkommen att bli medlem, anhöriga och vänner kan bli stödjande medlemmar, gå in på www.ledarhund.nu/blimedlem

Ledarhundsnytt ges ut av Föreningen Sveriges Ledarhundsförare. Texterna skrivs av ordförande Sara Shamloo Ekblad. Om du vill avsluta din prenumeration skickar du ett mejl till info@slhf.net

Kontaktinformation 

Sara Shamloo Ekblad, ordförande

070-17 10 899

sara@slhf.net

www.ledarhund.nu