Resa med ledarhund

När en ledarhundsförare reser med ledarhund gäller andra villkor än för en person med sällskapshund.

Att resa i Sverige

En svart labrador med vit ledarhundssele sitter på en tågperrong. I bakgrunden syns ett grått tåg med en gul rand.

Kollektivtrafik
Ledarhundar åker alltid gratis i kollektivtrafik såsom buss, spårvagn och tunnelbana. Ledarhundar är inte hänvisade till speciella platser för djur utan får åka var som helst i fordonet. 

När en ledarhundsförare bokar tågresa med SJ kan den utan kostnad få en extraplats för ledarhunden. Även på SJ-tåg får ledarhunden vara överallt i tåget. Ledarhundsföraren behöver inte i förväg meddela att den har ledarhund med sig, om den däremot vill ha en extraplats för hunden, måste den ringa SJ innan resan. Det går inte att boka extraplats på hemsidan.

Ledarhund på flygplan
Ledarhundar flyger gratis. Under flygresan ligger hunden i kabinen vid förarens fötter. Det är bra att meddela vid bokningstillfället att man använder ledarhund. 

Att resa utomlands

När en ledarhundsförare ska resa utomlands krävs det att ledarhundsföraren tar reda på vilka regler som gäller för just det landet och vad som sedan krävs för att få komma in i Sverige igen.

Alla länders ambassader kan svara på vad som gäller för just sitt land, medan det i Sverige är Jordbruksverket som kan svara på vad som krävs för att få komma in i Sverige. Men generellt är det ID-märkning, giltigt rabiesvaccin och pass som krävs. Här är det samma krav som gäller för både ledar- och sällskapshundar.

Ledarhundar åker även i andra länder gratis i kollektivtrafiken.

Ledarhundar får följa med gratis på flygplan utomlands. Liksom vid inrikesflyg ligger ledarhunden vid förarens fötter i kabinen.

En del bolag vill i förväg veta att en ledarhund ska åka med. De vill då ofta ha ett intyg där det framgår att det är en ledarhund. För säkerhets skull är det alltid bäst att ha ett sådant intyg med sig. De skrivs ut av Ledarhundsverksamheten. 

Innan din första utlandsresa med din ledarhund vill ledarhundsverksamheten att du kontaktar dem för att diskutera just din hunds förutsättningar.