Idag firas ledarhundens dag

Idag firas ledarhundens dag

Pressmeddelande 2024-04-24

Bra, men inte tillräckligt

Idag firar blinda och personer med synnedsättning den fantastiska nytta vi har av ledarhunden. Över hela världen uppmärksammas vår fyrbenta ledsagare som tar oss förbi hinder, varnar för trappor och trottoarkanter, och som kan plocka upp det vi tappar. I Sverige är vi cirka 270 stycken blinda och personer med grav synnedsättning som använder ledarhund. Men i Sverige har det länge varit svårt att använda ledarhund som det är tänkt och fullt ut. En studie från Göteborgs universitet visar att varannan ledarhundsförare inte fått komma in i offentliga lokaler, och var fjärde har utsatts för hat, hot och våld. För att undvika diskriminering lämnar 40% av ledarhundsförarna sin ledarhund hemma ibland och 37% avstår från aktiviteter för att vi inte vill riskera ett dåligt bemötande.

– Det är upprörande och oacceptabelt att det ser ut så här i Sverige, säger Susanne Nordell, nyvald ordförande för Sveriges ledarhundsförare (SLHF) och fortsätter:

– Tack vare studien från Göteborgs universitet vet vi nu hur illa det är ställt, men nu måste politikerna ta frågan på allvar och utreda hur vi kan skyddas bättre.

Den senaste tiden har vi dock kunnat ana ett trendbrott. Diskrimineringsombudsmannen har krävt flera ställen som utestängt assistans- och ledarhundsförare på ersättning. Och ett ärende förväntas inom kort tas upp i domstol. Och på sin hemsida har DO publicerat en folder och en film om vilka rättigheter en person med assistans- eller ledarhund har.

– Det är förstås glädjande att DO äntligen börjat ta sig an anmälningar om diskriminering av ledarhundsförare.  Frågan är bara om det räcker. Vi ligger så långt efter många andra länder att det behövs en stor satsning för att komma ikapp, säger Susanne Nordell.

Föreningen Sveriges ledarhundsförare genomför olika aktiviteter runt om i landet idag och finns tillgängliga för intervjuer.

Kontakta föreningens ordförande Susanne Nordell, 070- 319 12 11 eller Finn Hellman, som forskat om diskriminering av ledarhundsförare:, 070-969 95 44.


Länk till folder och film från Diskrimineringsombudsmannen:

https://www.do.se/diskriminering/diskrimineringsgrunder/funktionsnedsattning-en-av-diskrimineringsgrunderna/ledar–och-assistanshundforares-skydd-enligt-diskrimineringslagen