Ledarhundsnytt nr 4 2019

Ledarhundsnytt nr 4 2019

Ett nyhetsbrev från Föreningen Sveriges Ledarhundsförare (SLHF)

Inledning 

Våren är här och Sveriges Ledarhundsförare förbereder oss inför vårkurs med årsmöte 10-12 maj. Förutom att träffas och träna praktiskt ihop med våra hundar ska en ny styrelse väljas och flera viktiga beslut fattas. Eftersom vi är en helt ideell förening sker alla förberedelser på vår fritid. Det är därför oerhört viktigt att vi hjälps åt och fördelar arbetet mellan oss. Vi är starkare tillsammans.

Med de orden hälsar jag dig välkommen till april månads nyhetsbrev från föreningen. Trevlig läsning!

Sara Shamloo Ekblad, ordförande i Sveriges Ledarhundsförare

Ledarhundensdagen  

Sista onsdagen i april infaller Den internationella ledarhundsdagen. I år blev det 24 april. Ledarhundsdagen är en dag då ledarhundens viktiga arbete uppmärksammas världen över.

Sveriges Ledarhundsförare arrangerade i år en föreläsning i Göteborg med tema diskriminering av ledarhundsekipage. Föreläsare var juristen Maria Chöler. Simmaren och SLHF-medlemmen Maja Reichard medverkade i TV4 där hon berättade om fördelarna med att ha ledarhund. Maja sa bland annat att hennes ledarhund gett henne synen tillbaka.

Flera politiker och journalister kontaktade föreningen under dagen, något som kommer att märkas längre fram.

Synskadades Riksförbund uppmärksammade också Ledarhundsdagen. Det gjorde de genom att sjösätta sin kampanj med namnet Skaka tass. Kampanjen går ut på att Synskadades Riksförbund vill fortsätta ha ansvaret för Ledarhundsverksamheten.

Även om vi i Sverige har problem med tillgängligheten till offentliga lokaler, har vi andra fördelar, såsom statlig finansiering av ledarhundarna. I de flesta andra länder är det välgörenhet som bekostar ledarhundsverksamheten. Ledarhundsdagen ses därför som ett bra tillfälle att samla in pengar till de olika ledarhundsskolorna. 

Rösta i EU-valet 

Var femte år är det val till Europaparlamentet. 26 maj är det dags för Sveriges medborgare att rösta på de vi vill ha som representanter i Europaparlamentet.

Gå in på denna länk för att läsa mer om valet och om Europaparlamentet:

https://eu.riksdagen.se/eu-valet/eu-valet-2019/#

Valsedlar i punktskrift 

Om du är röstberättigad kan du beställa punktskriftsuppmärkta valsedlar från Valmyndigheten. Du får då hemskickat valsedlar från de nio största partierna, tre blanka valsedlar samt ett informationsblad i punktskrift. 

Om du vill beställa valmaterialet eller har frågor, välkommen att kontakta Valmyndigheten på telefon 020-825 825 eller via e-post till valet@val.se.

Källa: Myndigheten för tillgängliga medier

SLHF:s kommentar: SLHF är en partipolitiskt obunden förening och tar därför inte ställning i Europaparlamentsvalet. Däremot uppmanar vi alla att rösta och tänk då även på vilket parti som du tror kan hjälpa oss i vårt arbete för ett tillgängligt Europa.

Värva medlemmar och betalningspåminnelse 

I dagarna rensar vi i vårt medlemsregister. Har du inte betalat medlemsavgiften för 2019 stryks du ur vårt register. Du har då inte längre möjlighet att delta på aktiviteter och påverka verksamheten. Vet du med dig att du glömt betala uppmanar jag dig att genast sätta in medlemsavgiften på vårt konto.

Tipsa även gärna andra ledarhundsförare att bli medlem i Sveriges Ledarhundsförare. Partners, familjemedlemmar och seende vänner är varmt välkomna som stödjande medlemmar.

Jag hoppas att vi snart ses på någon aktivitet!

På gång 

Närmast på tur är vårkurs med årsmöte 10-12 maj på Almåsa Havshotell utanför Stockholm. Kursen är fullbokad.

Nästa aktivitet blir Smaka på Stockholm. Sveriges Ledarhundsförare kommer att gå runt bland stånden och provsmaka mat och dryck på Nationaldagen 6 juni. Är du intresserad kontaktar du ordförande Sara Shamloo Ekblad.

Fler sommaraktiviteter planeras och presenteras i senare Ledarhundsnytt. Hör gärna av dig om du har önskemål om någon aktivitet. Vi är en rikstäckande förening så aktiviteten kan äga rum där du bor, förutsatt att det finns flera medlemmar i närheten.

Manusstopp för Ledarhunden 

Om du vill skriva något i tidskriften Ledarhunden behöver du skicka in din text senast 5 juni. Skicka texten till: ledarhunden@slhf.net

Ledarhundsnytt ges ut av Föreningen Sveriges Ledarhundsförare. Texterna skrivs av ordförande Sara Shamloo Ekblad. Om du vill avsluta din prenumeration skickar du ett mejl till info@slhf.net

Kontaktinformation 

Sara Shamloo Ekblad, ordförande

070-17 10 899

sara@slhf.net

Ida Östlund, informationsansvarig 

070-540 59 43

ida@slhf.net

www.ledarhund.nu

Stöd oss 

Plusgiro: 925 425-1
Swish: 123 578 6736