Tidig julklapp från Diskrimineringsombudsmannen

Tidig julklapp från Diskrimineringsombudsmannen

PRESSMEDDELANDE | 2023-12-18
Tidig julklapp från Diskrimineringsombudsmannen

Idag meddelade Diskrimineringsombudsmannen (DO) vad som blir årets bästa julklapp. Ja, kanske till och med decenniets bästa! Do har kommit fram till att tre företag diskriminerat personer med assistans- och ledarhund. DO vill att de tre företagen betalar diskrimineringsersättning, annars går DO till domstol.

– Vilken underbar julklapp! Äntligen tar Diskrimineringsombudsmannen vår situation på allvar! Detta är verkligen ett steg i rätt riktning, säger Åsa Engman, ordförande för Sveriges ledarhundsförare.

Varannan synskadad med ledarhund har varit med om att utestängas från olika lokaler. För mer än en fjärdedel av ledarhundsförarna händer det en eller flera gånger om året. Det är inte ovanligt att lämna sin ledarhund hemma för att inte bli utestängd dit man ska. Många avstår helt från att delta i olika aktiviteter för att inte bli illa behandlade på grund av att man har ledarhund.

– Vi har länge vetat att situationen för oss ledarhundsförare är oacceptabel. Och sedan några veckor har vi tack vare en studie från Göteborgs universitet dessutom fått siffror på det. Nu vet vi i detalj hur det negativa bemötandet ser ut, säger Åsa Engman och fortsätter:

– Det är förstås glädjande att DO tagit våra problem på allvar, men det är långt kvar tills vi har det lika bra i Sverige som ledarhundsförare i jämförbara länder.

För mer info:
Åsa Engman, ordförande i Sveriges ledarhundsförare, 070-443 44 80