SLHF träffade jämställdhetsministern

SLHF träffade jämställdhetsministern

Finn Hellman, Ida Östlund och Åsa Engman från SLHF tillsammans med Paulina Brandberg. Foto: Willhelm Sundman/Liberalerna

Sveriges Ledarhundsförare uppvaktade Paulina Brandberg (L) onsdag den 15:e mars. Hon är jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister med ansvar för diskrimineringsfrågor. I en halvtimme satt vi runt ett bord på Regeringskansliet med henne och två av hennes medarbetare. Vi berättade om det fantastiska hjälpmedel som ledarhunden är, men hur svårt det är att få maximal nytta av ledarhund i Sverige.

Paulina Brandberg lyssnade och ställde genomtänkta frågor. Hon berättade att hon jobbat som åklagare tidigare, så det här med juridik hade hon koll på. Och det kändes bra, för det vi vill ha är en tydlig lag som förbjuder diskriminering av ledarhundsförare. Diskrimineringsombudsmannen (Do) anser att vi redan är skyddade av lagen, men vi förklarade för ministern att det är svårt att tro det med tanke på hur ofta vi särbehandlas negativt.

SLHF:s ordförande Åsa Engman frågade Paulina Brandberg hur vi kommer märka att vi har besökt henne. Till svar fick vi att ministern inte kan lova något och inte heller kan återkoppla, men att hon skulle prata med Diskrimineringsombudsmannen om vår situation. Hon skulle också titta på de kortfilmer vi mejlat henne och läsa Finn Hellmans masteruppsats när den blir klar. Den handlar just om hur ledarhundsförare särbehandlas negativt.

Vi som var på mötet, Åsa Engman, Ida Östlund och Finn Hellman, känner oss mycket nöjda med vårt besök. Ministern verkade ta våra frågor på stort allvar och vi hörde hur hon drog efter andan och verkade förvånad när Ida berättade att hon inte fått gå den utbildning hon sökte, på grund av sin ledarhund. Våra andra exempel verkade också göra intryck.

Nu hoppas vi att det här är en vändpunkt och att det från och med nu bara blir bättre och bättre.

Åsa Engman, Ida Östlund och Finn Hellman