Ledarhunden nr 1/2021

Ledarhunden nr 1/2021

Innehåll:
Inledning
Inställd vårkurs
Kallelse till SLHF:s årsmöte 2021
Presentation av styrelsekandidater 2021
Premiär för digital föreläsning
Referat från brukarråd 18 mars 2021
Snabbt nedtecknat Facebookinlägg fick oväntat stor uppmärksamhet
Frågor till SRF:s ordförandekandidater
Möte med Myndigheten för delaktighet
Boktips från Maria
Om Ledarhunden
Kontakta SLHF

Inledning
Bästa medlemmar, varmt välkomna till det första numret av Ledarhunden 2021!

Vi behöver väl inte säga så mycket om Coronaläget, det är ju som det är, men vi hoppas att ni känner er friska och starka. I det här numret får ni ta del av hur den som kan komma att bli ordförande för SRF tänker i några olika ledarhundsfrågor. Ni får en inblick i några viktiga möten, en glimt från vårt första digitala kompetensevent samt presentationer av SLHF:s nya styrelsekandidater. Vi kan berätta att medlemmen Maria Ahlin vann tävlingen i förra numret av Ledarhunden. En påse hundgodis kommer med posten inom kort. Grattis Maria!

Vi kan även meddela att Ledarhunden inom kort kommer finnas tillgänglig som podcast på Soundcloud. Mer information om detta kommer på medlemslistan.

Slutligen vill vi påminna er om att snarast möjligt betala medlemsavgiften till SLHF på 250 kr om ni inte redan har gjort det.

Ta hand om er, trevlig läsning!

Styrelsen

Inställd vårkurs

Tyvärr håller oss pandemin fortfarande i ett järngrepp vilket tvingar oss att ställa in vårkursen på Almåsa. Rådande samhällsrestriktioner gäller till den 30/6. Föreningar uppmanas att skjuta upp stämmor och andra möten eller om möjligt genomföra de digitalt. Det ända vi kan göra i det här läget är att sikta på hösten och förhoppningsvis en kurs då istället. SLHF har preliminärbokat en helg i oktober, mer information kommer i nästa nummer av Ledarhunden. Håll i, Håll ut!

Kallelse till SLHF:s årsmöte 2021

Välkommen till SLHF:s årsmöte den 8 maj!

Med anledning av rådande restriktioner håller vi årsmötet via telefon precis som i fjol.

Tid: den 8 maj KL 10:00 – 13:00.
Telefon: 08-572 306 49
Ange koden 899

Årsmötet kräver ingen föranmälan men vill du ha möteshandlingarna måste du anmäla dig senast den 15 april på info@slhf.net.

OBS! För rösträtt och för att kunna påverka föreningens kommande arbete och styrelsesammansättning krävs att du är medlem i SLHF. Medlemsavgiften på 250 kr ska vara betald senast den 31 mars.

Swish: 123 578 67 36.
Plusgiro: 925425-1.
Märk betalningen med ditt namn samt 250.

Kontakta styrelsen om du önskar poströsta.

Varmt välkommen önskar SLHF:s styrelse

www.ledarhund.nu

Presentationer av styrelsekandidater 2021

Valberedningens förslag

Elisabeth Ravstis

Jag heter Elisabeth Ravstis och är 63 år. Jag bor i Tyresö, ett par mil utanför Stockholm.

Min nuvarande ledarhund är en Labradorkille som heter Pax. Han är min sjätte ledarhund. Jag fick min första ledarhund redan 1983.mina fem tidigare ledarhundar har alla varit Schäfertikar.

Mina intressen är hundar, umgås med familj och vänner, samhällsfrågor i allmänhet, skönlitteratur, musik med mera.

Jag tycker att det finns flera viktiga frågor för SLHF att arbeta med. Just nu är kanske det allra viktigaste att bevaka hur det går med övertagandet av ledarhundsverksamheten från SRF till MFD. Oavsett huvudman så vill vi ju att det ska bli så bra som möjligt för oss och våra ledarhundar. Diskrimineringsfrågan är alltid viktig. Vi behöver även hålla oss informerade om hur det fungerar för ledarhundsekipage i andra länder för att få inspiration. Mvh

Viktoria karlsson
Namn: Viktoria Karlsson
Ålder: 24 år
Var bor du: Göteborg

Berätta om din hund och vilken hund i ordningen är det? Jag har min första ledarhund, en fantastisk fyraårig gul jaktlabrador som heter Poppe och som har förändrat hela mitt liv.

Allmänna intressen: Utöver mina masterstudier på universitetet (där jag lär mig om datavetenskap, främst i relation till biologiska frågeställningar) tränar och tävlar jag i friidrott. Den resterande tiden ägnar jag åt långa promenader med min hund och umgänge med pojkvän och vänner.

Vilken ledarhundsfråga tycker du att SLHF skall arbeta med: Jag tycker att det är väldigt viktigt att sprida generell kunskap kring ledarhundar i samhället. På så sätt kan vi bygga en bredare förståelse för våra politiska frågor och också för hur vi allmänt önskar bli bemötta i vardagssituationer.

Jessica Lucic
Namn: Jessica Lucic
Ålder: 49

Var bor du: Uppsala

Berätta om din hund och vilken hund i ordningen är det?

Fjärde hunden, Lina, svart och brun schäfertik på fem år. Hon är söt som en karamell, mjuk och mild, försiktig i kontakten med nya människor och hundar, otroligt lätt att vara med och hon är så smart och klok att jag häpnar varje dag. Hon betyder allt och gör hela skillnaden.

Allmänna intressen: Djur och natur, promenader med hunden, lyssna på fåglar, läsa, lyssna på musik, dokumentära berättelser, sjunga i kör.

Vilken ledarhundsfråga tycker du att SLHF skall arbeta med:

Ledarhundsförare ska inte kunna diskrimineras utan konsekvenser. En välfungerande ledarhundsverksamhet där fler kan få ledarhund och förarna har mer inflytande över verksamhetens utformning. Öka allmänhetens kunskap om ledarhund.

Torbjörn Ruther
Namn: Torbjörn Ruther
Ålder: 59 år
Var bor du: Umeå

Berätta om din hund och vilken hund i ordningen är det? Jag har min första hund. Har haft henne i 5 år men hon är 8 år. Det är en liten svart labradortik. Hon är duktig och trivs bra i familjen som består av fru, döttrar och tre småhundar.

Allmänna intressen: Trivs med att vara ute med hundar i skog, fjäll och på vattnet. Lyssnar mycket på podd och ljudböcker. Familjen, vänner, kyrkan, friskvård och hälsa är viktiga områden i livet.

Vilken ledarhundsfråga tycker du att SLHF skall arbeta med: Att arbeta med att få föreningen att växa och att medlemmar känner att man har glädje av att vara medlem. Genom fysiska träffar runt om i landet samt digitala möten och föreläsningar. Att man känner att man få lära sig nya saker och växa i att vara ett ledarhundsekipage. Vill arbeta för att det satsas mer pengar på ledarhundsverksamhet så att det finns fler som vill ha en ledarhund och att det finns hundar till alla. En annan viktig sak är att få en ökad tillgänglighet i samhället.

Susanne Nordell
Namn: Susanne Nordell
Ålder: 46
Var bor du: Malmö Limhamn och Halmstad Haverdal

Berätta om din hund och vilken hund i ordningen är det?

Min hund Elli är min första ledarhund. Jag fick henne i maj 2019 och hon har förändrat mitt liv både praktiskt och mentalt! Jag får en ovärderlig hjälp i min vardag med oanade möjligheter som jag inte ens tänkt på att efterfråga innan jag fick henne. Hon är också en ovärderlig vän och följeslagare i alla lägen.

Allmänna intressen: friluftsliv och natur, musik, kultur, politik.

Vilken ledarhundsfråga tycker du att SLHF skall arbeta med: Bibehållen kvalitet på utbildning av ledarhundar och förare.

Övriga förslag

Sara Backström Lindeberg
Namn: Sara Backström Lindeberg
Ålder: 55 år
Var bor du: Stockholm Sköndal

Berätta om din hund och vilken hund i ordningen är det?

Jag har min första ledarhund som heter Bubba. Han är 5 år gammal och labrador. En väldigt bra och trygg ledarhund som tål stress och trängsel i Stockholms rusning (inte just nu i pandemitider så klart). Han är väldigt social och ”på” vilket ibland kan ställa till det lite.

Allmänna intressen:

Jag är intresserad av livet, musik, människor, pedagogik och delaktighet.

Vilken ledarhundsfråga tycker du att SLHF skall arbeta med:

Många frågor så klart, men att sprida information och kunskap om ledarhundsekipage för att skapa en förståelse och tolerans i samhället. Att vi kan vara delaktiga och inkluderade på lika villkor.

Namn: Ida Östlund
Ålder: 31
Var bor du: I Stockholm och delvis Jämtland.

Berätta om din hund och vilken hund i ordningen är det?

Just nu har jag en femårig stor gul labradorhane som är min tredje ledarhund i ordningen. Han är min första labrador då de tidigare 2 var schäfrar. Han är en mycket stabil och trygg hund med mjuk fluffig päls och stora tassar.

Allmänna intressen:

Det bästa jag vet i livet är att få vara ute i naturen, helst till fjälls både till fots och på skidor både på längden och utför. Jag gillar att vara i rörelse, både bokstavligt fysiskt men också i tillvaron i stort. Cykla, springa, rida, skida, åka motorcykel, gärna saker som går snabbt och suger till i magen. Jag är en social person som gillar möten med människor i många olika former.

Vilken ledarhundsfråga tycker du att SLHF skall arbeta med:

Det finns många frågor som jag tycker är viktiga för SLHF att arbeta med. Just nu tänker jag att huvudmannaskapet för ledarhundsverksamheten måste vara en prioriterad fråga i och med ovissheten kring eventuell överflyttning till myndigheten för delaktighet. Jag tycker att det är en självklarhet för oss som ledarhundsförare att vi ska ha ett stort inflytande om hur den ska bedrivas oavsett hur den kommer vara organiserad och där har SLHF en viktig roll. Tillgängligheten för ledarhundsekipage i samhället är också en viktig fråga. Jag tycker också att det är roligt och viktigt med kurser och träffar för och av oss ledarhundsförare och skulle gärna jobba med att komma på nya spännande aktiviteter.

Premiär för digital föreläsning
Text: Åsa Engman

Den 17 december anordnade SLHF den för föreningen första digitala föreläsningen via Zoom. Det var ledarhundskonsulent Jessica Röttger som föreläste om samarbete mellan ledarhund och förare, gav tips på aktivering och mycket annat matnyttigt. Jessica är utbildad socionom, hundinstruktör och hundpsykolog. Det var ca 30 deltagare som loggade in och de två timmarna gick fort och många frågor ställdes.

Jessica Röttger lyfte fram relationens betydelse för samarbetet mellan hund och människa. Hon uttryckte att då båda parter förstår varandras behov finns goda förutsättningar för trygghet, tillit och glädje vilket gynnar samarbetet. Hon betonar att variation skapar motivation. Det är lätt att de vägar vi går ofta blir lite slentrianmässiga. Då kan det vara bra att föra in ett nytt moment under promenaden, att göra en spontan apportering eller belöna på ett nytt sätt. Hon ställde frågan om hur vi vet att belöningen och berömmet når fram? Hon gav oss utmaningen att komma på tio sätt att belöna hunden med oss själva som verktyg.

Jessica Röttger tipsade om att det går att fylla ett tomt märgben med färskfoder eller uppblött torrfoder för att sedan frysa det. Därefter kan det serveras som en måltid till hunden som får kämpa längre för att få i sig maten. Ett alternativ är att gömma maten i en handduk för lite variation. Ett annat aktiveringstips som även gynnar samarbetet är att öva lydnad i en lydnadskedja. Exempelvis en inkallning i koppel följt av ett par steg i fotförflyttning och en apportering. Att öva hundens balans genom att få den att sitta, ligga och stå i olika kombinationer på ett ojämnt mjukare underlag kan också vara positivt. Så även en stunds massage som blir ett bra tillfälle att känna igenom hunden.

Jessica Röttger betonade även att yngre och äldre hundar har olika behov. Den äldre hunden kanske behöver fler kortare promenader än den yngre hunden. Den äldre hunden kan exempelvis få nedsatt hörsel, sämre koncentrationsförmåga, bli ljudkänslig och få problem med artros. De äldre hundarna kan ha behov av olika kosttillskott.

Slutligen gavs lite tips inför jul och nyårshelgen men det känns i skrivande stund inte lika aktuellt. Har ni som läser tips på teman för digitala föreläsningar eller tips på föreläsare kontakta oss i styrelsen.
info@slhf.net

Referat från brukarråd 18 mars 2021
Text: Åsa Engman & Jessica Lucic

Brukarrådet genomfördes per telefon. Det var ovanligt mycket folk närvarande, med ledarhundsförarna i klar minoritet. Från SLHF deltog Åsa Engman och Jessica Lucic. Från SRF:s förbundsstyrelse Håkan Thomsson och Annika Östling. Från ledarhundsverksamheten Lena Ridemar, Annette Grönholm, Matilda Apelqvist, Jessica Röttger, Laila Tapper & Constantin Strömbäck. För norrdistriktet deltog Christer Karlsson. Distrikt Dalarnas representant hade avsagt sig sin plats i brukarrådet och distrikt Skånes representant hade anmält förhinder.

Generell lägesrapport från ledarhundsverksamheten

Kurser och samträning kommer fortsätta att ske på ett pandemianpassat sätt under hela vårterminen. Kurserna hålls utomhus och med en förare i taget. En följd av dessa upplägg är att ingen information från SLHF eller andra ledarhundsklubbar har delats ut till nya förare under 2020. Man hoppas kunna återuppta detta i höst.

Extraupphandlingen på schäfrar går enligt planen, schäfrar har gått ut under 2020 och kommer att fortsätta göra så under 2021.

Hälsojournalen för ledarhundar föreslås bytas ut till ett plastkort. Kortet ska framförallt innehålla tydliga instruktioner till behandlande veterinär och apotek angående hur fakturering ska ske. Vaccinationer och viktuppgifter kommer då inte att skrivas ned på papper utan dokumenteras digitalt. Ingen har något att invända mot förslaget.

Kötid på hund för nya och gamla förare

SLHF har uppmärksammats på att kötiden kan bli så lång som två år samt att informationen om kötiden till den som väntar är otydlig och kan ändras med tiden.

LH-verksamheten bekräftar att det kan ta två år för vissa förare. Flera faktorer påverkar: antalet hundar att tilldela, antalet köande, speciella önskemål/behov hos föraren, matchningskraven, samt att gamla förare går före nya. Nu testar LH-verksamheten att sänka matchningskraven och prioritera förare som väntat länge i kön. Gällande informationen som ges om kötiden är LH-verksamheten självkritiska och uppger att de jobbar på att göra den tydligare.

Här uppstår en diskussion där flera för fram oro inför att tumma på matchningskraven. LH-verksamheten säger att de kommer att utvärdera fortlöpande och avbryta om de ser negativa följder.

Förnyelse av överenskommelsen mellan SRF och Astma- & Allergiförbundet

SLHF ställer frågan om överenskommelsen kommer förnyas med tillträde av ny ordförande för SRF och om överenskommelsen skulle kunna göras mer användbar. Flera konkreta tips ges på hur överenskommelsen skulle kunna bli lättare att förstå och tillämpa i vanliga situationer mellan individer.

Förslaget tas emot med tveksamhet. Man betonar vikten av att det finns en överenskommelse om lika rätt. Man ser det inte som att överenskommelsen måste vara tillämpbar rent konkret. Att få igenom en skärpt diskrimineringslag som inkluderar ledarhundsförare ses som viktigare. Men ambitionen från SRF:s sida är att överenskommelsen ska förnyas och SLHF föreslås vara delaktiga när detta blir aktuellt tidigast höstterminen 2021.

De nya reglerna för pensionering av ledarhundar

Inför varje brukarråd kommer frågan om de nya pensioneringsreglerna upp. SLHF ser ingen anledning att ta upp frågan varje möte då vi inte har sett något utrymme för förändring. Vi vill ändå informera Brukarrådet om att frågan fortfarande är lika aktuell för medlemmarna. Medlemmarnas synpunkter handlar om att öka flexibiliteten i reglerna, för både hundens och förarens bästa.

Veterinär Constantin Strömbäck informerar om att en hälsokontroll sker vid 10 års ålder. Pension ska ske vid 11 års ålder. Om hunden då är frisk, pigg och har färdigheten och viljan att jobba vidare kan en förlängning med ett par månader ske efter diskussion med LH-verksamheten. Föraren kan då ställa sig i kö för en ny hund samtidigt som den gamla hunden jobbar ett par extra månader. Glappet mellan hundarna blir då inte lika stort vilket beskrivs som positivt. SLHF framför att långt ifrån alla förare är känslomässigt beredda att ta emot en ny hund snabbt, utan hellre önskar tillbringa så lång tid som möjligt tillsammans med den gamla hunden. För SLHF är det åter ett exempel på behovet av flexibilitet.

En annan synpunkt som SLHF framför på brukarrådet gäller det som veterinär Constantin skrivit i utskick till förarna rörande att pensionering innebär att ledarhundar ska kunna få ”vara endast hund” sin sista tid. Det sistnämnda har gett upphov till diskussion på SLHF:s e-postlista. Flera har där frågat sig om LH-verksamheten tycker att ledarhundar i aktiv tjänst hos oss förare inte kan ha ett bra hundliv.

Constantin betonar att han tycker att ledarhundar verkligen har bra liv hos sina förare men att han anser att de ska få avstå från tjänsteansvar sina sista år. Han utgår från ett veterinärt perspektiv i bedömningarna. Vi som representerar SLHF tycker oss höra att veterinären ändå menar att ledarhundar har begränsade möjligheter till ett vanligt hundliv utan krav, vilket vi ställer oss frågande till och igen betonar att förares situationer ser mycket olika ut.

Partners övertagande av pensionerade ledarhundar

LH-verksamheten ger förslag på eventuellt ändrade regler vad gäller förarens partners övertagande av pensionerad hund. De har i vissa fall upplevt att den gamla hunden som är kvar i familjen påverkas negativt när en ny hund kommer. Så även relationen mellan föraren och den nya hunden. SLHF:s representanter betonar vikten av flexibilitet i dessa bedömningar och att det inte är lämpligt att skapa en rutin utifrån få iakttagelser.

Rutin för akuta händelser

SLHF efterfrågar en skriftlig rutin om vad som gäller vid behov av akuta beslut om avlivning av ledarhund då SRF:s veterinär inte är tillgänglig. Synpunkt har inkommit till SLHF om att man som förare skulle behöva mer förebyggande information kring händelse/akut sjukdom som i värsta fall leder till att ledarhunden måste avlivas utan att kontakt kunnat etableras med LH-verksamheten.

Constantin uttrycker förståelse för att det är en mycket jobbig situation och han betonar att vi som förare ska kontakta närmsta öppna veterinärmottagning även om vi inte har fått kontakt med LH-verksamheten innan. Detta om vi upplever att hunden insjuknat snabbt och har ett nedsatt allmäntillstånd. Han kommer att skicka ut skriftlig information om detta. SLHF betonar vikten av att informationen även läggs ut på SRF:s hemsida.

Övriga frågor från deltagarna

Varför är slutproven hemligstämplade?

Svar: de är inte hemligstämplade. Den information som föraren får om hunden efter tilldelning bygger till stor del på slutprovet. Slutprovet ska dock inte ses som något facit där det döljer sig fakta om varför hunden fungerar si eller så. Att lämna ut slutprov till förare tillför inte någon ytterligare information.

Hur kan SLHF och andra ledarhundsklubbar nå nya ledarhundsförare? Kan varje ny förare få en fråga om man är villig att lämna ut sina kontaktuppgifter med möjligheten att svara ja eller nej? Kan informationen finnas med bland övriga utskick som görs inför samträningen?

Svar: det skulle vara möjligt att ställa en fråga till varje ny förare om hen vill lämna ut sina kontaktuppgifter. Det går inte att skicka med information om SLHF och andra ledarhundsklubbar bland övrig info inför samträning eftersom det betraktas som marknadsföring.

En övrig fråga gäller möjligheten att LH-verksamheten förser leverantörerna med selar i olika storlekar och bågar i olika längder för att minska risken för att ha fel utrustning under den viktiga samträningen.

Svar: Detta är av ekonomiska skäl inte möjligt i nuläget. Frågan ses över.

Slutligen föreslås att SRF och SLHF samarbetar kring någon aktivitet på Ledarhundens dag med fokus på att motverka diskriminering av ledarhundsekipage.

Inget datum sätts upp för nästa brukarråd som föreslås äga rum innan sommarsemestern. Lena Ridemar hör av sig med förslag.

Snabbt nedtecknat Facebookinlägg fick oväntat stor uppmärksamhet
Text: Fredrik Mattsson

Jag skulle vilja uppmärksamma er på ett Facebookinlägg som en medlem i SLHF ligger bakom.

Vi pratar ju mycket i föreningen om hur vi ska kunna nå ut med information till allmänheten om vad det innebär att ha ledarhund. Det här är ett lysande exempel på hur vi själva kan göra och vilken enorm genomslagskraft sociala media har.

Inlägget som ni kan läsa nedan nedtecknades ganska snabbt i en lokal Facebookgrupp för hundägare och fick oväntat stor uppmärksamhet. I skrivande stund runt 900 likes och över 1000 delningar! Vilket enormt informationsvärde!

Några av de många positiva kommentarer som kom in i efterföljande tråd löd så här: Stort tack för bra info! Jättebra information, jag delar vidare! Wow så jävla bra information! Så intressant! Så bra information till oss med vanliga hundar, stort tack!

Så här skrev medlemmen i sitt inlägg:

Hej! På fotot jag och min ledstjärna.

När du träffar på någon med ledarhund gör så här:

  1. Ge dig tillkänna! ”Jag kommer med hund”, ”jag står här vid sidan med hund som kommer skälla”, ”hundmöte!”.
    Det gör stor skillnad att veta att någon med hund befinner sig nära. Det är ganska vanligt att hundägare står tysta med sin hund, vilket gör att ledarhunden försöker förhålla sig till deras närvaro utan att föraren förstår vad som händer. Som förare vill jag kunna stötta min hund att passera förbi och jag kan inte ge rätt stöd om jag inte förstår situationen.
  2. Undvik att mötas hund mot hund! Om möjligt, möt inte på ledarhundens sida, men om det ändå blir så, se till att du själv befinner dig mellan din hund och ledarhunden. Se också till att din hund inte hoppar fram när vi passerar eller precis passerat. Händer det tillräckligt många gånger kommer ledarhunden få en negativ förväntan om plötsligt framhopp vilket kan leda till att ledarhunden försöker förebygga på ett eller annat sätt.
    Tack för din hjälp!

Vanliga missförstånd om ledarhundar:

  1. Ledarhunden jobbar jämt.
    Ofta hör jag förbipasserande säga: ”den jobbar” när de ser mig och min ledarhund. Ibland stämmer det, men ofta går min hund i koppel eller till och med lös i dessa lägen. En ledarhund jobbar bara när den har sin sele på sig.
  2. Ledarhunden är dresserad att inte bry sig om andra hundar.
    Jag tvivlar på att det finns någon typ av dressyr som kan få en hund att inte bry sig om andra hundar. För mig som blind är det helt klart enklast om min ledarhund inte har ett stort intresse av att engagera sig i andra hundar. Vissa ledarhundar har ett större hundintresse, vissa bryr sig inte, vissa är som min nuvarande ledarhund, håller distans. En ledarhund är alltid i första hand sina egenskaper, i andra hand sin dressyr.
    Men såklart är ledarhunden väl tränad på inkallning och liknande, jag som förare bibehåller och utvecklar den träningen efter bästa förmåga. Exempelvis brukar jag alltid kalla på min hund och ge godis/beröm så fort jag hör folk/cyklister närma sig. Med tiden börjar min hund självmant komma till mig när hon ser att folk/cyklister är på G. Det här hade jag säkert inte kunnat lära min hund lika enkelt om det inte vore för hennes särskilda egenskaper. Det är väldigt svårt att hitta hundar som har rätt egenskaper för att kunna bli ledarhundar.
  3. Ledarhundar får inte leka med andra hundar.
    Ledarhundar får gärna umgås med andra trygga och stabila hundar. Ledarhundar umgås till exempel ofta med andra ledarhundar. Att släppa in en ledarhund i en hundhage bland nya hundar för att ”ge järnet” är dock inte någon bra idé. Först och främst är skaderisken stor vid okontrollerad lek och en skada innebär stora negativa konsekvenser för både ledarhunden och föraren. Det vore också ytterst oansvarigt att släppa in en ledarhund till okända hundar utan att själv kunna observera hur ens hund känner sig eller hur övriga hundar beter sig. Ledarhundar är veka, genomsnälla individer som tar åt sig av vad som händer, annars skulle de inte kunna vara ledarhundar. Att titt som tätt flöja runt med nya hundar skulle kunna öka ledarhundens hundintresse, men det skulle också kunna öka risken för negativa erfarenheter. Att ledarhundar måste tas ur tjänst efter negativa erfarenheter med andra hundar är tyvärr ett återkommande faktum.
    Ledarhundar har undantag från allmänna koppelföreskrifter och kan därför få mycket frihet att bland annat leka och skutta runt. Men lekpartners väljs alltså med stor omsorg.

För er som vill veta mer om ledarhundars liv med sina förare kan jag tipsa om ett nystartat konto på Instagram, Sveriges Ledarhundsförare. Vill ni veta mer om hur ledarhundar dresseras så rekommenderar jag Kustmarkens Hundtjänst på Instagram.

Vi hörs och ses!

Frågor till SRF:s ordförandekandidater

SLHF har ställt ett antal ledarhunsrelaterade frågor till de från början fem personer som kandiderade till förbundsordförande för SRF. Vi fick positiv respons från samtliga. Därefter har två kandidater valt att avstå sin kandidatur. Nu kvarstår tre kandidater: Victoria Öjefors Quinn som är valberedningens förslag, samt som övriga förslag Niklas Mattson och Alireza Ghanbar Alipour. Av dessa har vi fått svar från Victoria och Niklas. Nedan följer frågorna med båda kandidaternas svar efter varje fråga.

  1. Vad har du för hund/ledarhundserfarenhet?

Victoria: Jag har själv ingen ledarhund, men en schäfer som sällskapshund. Flera av mina vänner och bekanta är ledarhundsförare. Under tiden i SRF:s Förbundsstyrelse 2012-2017 följde jag ledarhundsverksamheten utifrån de frågor som kom upp på dagordningen för FS.

Niklas: Jag har ingen egen erfarenhet av att ha ledarhund. Men som aktiv i SRF träffar man ju ganska många hundar.

  1. Vilken roll tycker du att SRF ska ha när det gäller ledarhundsfrågor under ditt ordförandeskap?

Victoria: Jag skulle vilja att SRF fortsätter ha den roll man har idag. Även om jag generellt brukar vara skeptisk till att SRF får myndighetsansvar och/eller utför samhällsfunktioner som inte är givna för en ideell organisation, så tror jag att andra alternativ (som att ledarhundsverksamheten flyttas till MFD) i dagsläget skulle riskera försämringar. Den kompetens och organisation som SRF byggt upp borde istället tas tillvara. Tror att en flytt till MFd oavsett intentioner, skulle göra att ledarhundar skulle likställas mer med andra servicehundar, med sämre rättigheter för förarna som följd.

Niklas: Jag vill att SRF ska fortsätta att ha myndighetsansvaret för ledarhundar. Jag tror att vi är de som är bäst på det genom att vi har stor erfarenhet av ledarhundar. Vi har nära kontakt med många människor som har ledarhund och som skulle behöva få en hund. Jag tror att det skulle vara till nackdel för ledarhundar om de skulle slås samman med andra assistenthundar.

  1. I många länder är det förbjudet att diskriminera den som använder ledarhund. I Sverige är lagstiftningen otydlig. Vad vill du göra åt saken om du blir vald till SRF:s ordförande?

Victoria: Jag skulle vilja se att ledarhundsekipagens rättigheter stärks genom en tydligare lagstiftning. Att lagstiftningen är otydlig leder både till begränsningar för den som har ledarhund och till onödiga konflikter mellan olika parter.

Niklas: Vi borde utreda hur den svenska lagstiftningen skulle kunna bli tydligare och där efter agera för att få till den förändring som behövs.

  1. SRF har en överenskommelse med Astma- och allergiförbundet. Överenskommelsen handlar om hur man ska göra när ledarhundsekipage och hundallergiker behöver vara på samma ställe. När någon av de två organisationerna fått ny ordförande har överenskommelsen förnyats. Ibland har den också förändrats en aning. Överenskommelsen har fått viss kritik eftersom texten uppfattas som svårläst och motsägelsefull. När SLHF har varit i kontakt med politiker om att vi behöver en skärpt diskrimineringslag, har det hänt att politiker hänvisat till överenskommelsen och menat att det väl borde räcka med den. Hur ser du på överenskommelsen mellan organisationerna? Planerar du att förnya den? Vill du förändra den?

Victoria: Jag tycker att det är en bra tumregel att överenskommelsen förnyas över tid. Den behöver inte alltid förändras, men med nya förtroendevalda är det också ett sätt att förankra vad som är sagt – och då såklart också se om något behöver ändras. Eftersom jag själv inte är ledarhundsförare har jag inte en tillräckligt bra bild av hur dagens överenskommelse fungerar utan skulle behöva informera mig om det, med hjälp av personer som själva har ledarhund. Min spontana tanke är att dagens överenskommelse kan upplevas som otydlig, precis som ni är inne på i frågeställningen. Jag tror att situationen skulle förenklas betydligt med tydligare lagstiftning.

Niklas: Jag anser att det är bra att vi har en sådan överenskommelse och jag vill gärna förnya den om jag blir ordförande. När den förnyas är det en självklarhet att vi tillsammans ser över om det finns något som skulle kunna förtydligas eller förbättras.

  1. SLHF har fått Pressbyrån att börja byta ut sina dekaler till nya där det står att det allmänna hundförbudet inte gäller oss som använder ledarhund. Vi har också lyckats få alla stadsdelsförvaltningar i Stockholm att sätta upp den typen av klisterdekaler i sina lokaler. Även i Upplands Väsby har vi fått igenom det och vår ambition är att det ska bli så i alla landets kommuner. Hur ser du på det här sättet att medvetandegöra allmänheten om att ledarhundsförare ska undantas från ett allmänt hundförbud?

Victoria: Jag tycker att det är ett bra sätt. Eventuellt skulle sådana informationsinsatser kunna göras i samarbete med företrädare för andra typer av tjänstehundar/servicehundar, men är osäker på hur dessa organiseras och om detta skulle riskera att göra frågan mer otydlig.

Niklas: Det låter som ett väldigt bra sätt att förklara för människor att ledarhundar får vistas på sådana platser. Eftersom inte alla känner till att ledarhundar har rätt att vistas i tex butiker, är det bra att sprida kunskap till fler.

  1. Sverige är det land i Norden som har minst antal ledarhundsförare i förhållande till sin befolkningsmängd. I nuläget är vi cirka 260 ledarhundsförare. OM vi skulle vara lika många som de är i Norge relativt sett, skulle vi vara 500 stycken. Vad har du för tankar om att de är så många fler ledarhundsförare än oss i både Danmark, Finland och Norge?

Victoria: Svårt att veta, men gissar att det är flera faktorer som spelar in. Kanske är man i de andra länderna mer öppna för förare med större synrester, medan man i Sverige idag i princip ska sakna ledsyn för att bli aktuell för ledarhund? Pengar spelar också alltid in. Jag tycker att det är en väldigt viktig principiell fråga att ledarhundsverksamheten, oavsett vem som utför den, ska finansieras av offentliga medel.

Niklas: Jag tycker att SRF ska fortsätta att kämpa för ett högre anslag för ledarhundar, så att det skulle gå att utbilda fler per år.

  1. Sedan den statliga ledarhundsskolan i Sollefteå lades ner 2005, köper Ledarhundsverksamheten ledarhundar via upphandling. Många anser att systemet är sårbart och hotar en långsiktigt hållbar ledarhundsverksamhet i Sverige. Vad anser du?

Victoria: Jag tycker huvudproblemet är själva upphandlingstvånget, eftersom det gör situationen oförutsägbar och förhindrar kontinuitet. Systemet med upphandling gör att det billigaste alternativet vinner och att man riskerar att bra uppfödare får lägga ner, trots god kvalitet och trots de stora investeringar de gjort. Det är vad jag förstått också huvudanledningen till att Hundskolan i Sollefteå lades ner. Tänker att Hundskolan under sin tid hade betydligt lättare att arbeta med kvalitet, än dagens hundleverantörer som aldrig vet om de finns med efter nästa upphandling.

Niklas: Jag instämmer. Att upphandla hundar och i synnerhet ledarhundar är en märklig hantering. Det behövs en mer långsiktig plan för uppfödning av ledarhundar. Jag menar att den offentliga upphandlingen inte är tillämplig på hundar.

  1. SRF bestämde 2019 att ledarhundar ska gå i pension senast i elvaårsåldern. Vi i SLHF har invänt mot det och vill att det ska ske en individuell bedömning. Vad anser du om att ledarhundar pensioneras vid en viss ålder?

Victoria: Jag känner mig inte tillräckligt insatt i frågan för att ge ett bergsäkert svar. Tror dock att verksamheten skulle kunna tjäna på en individuell bedömning, med tanke på att hundar sinsemellan är – och åldras väldigt olika och att kostnaden för att utbilda en ledarhund är så pass hög som den är.

Niklas: Jag är inte expert på detta, men jag tror att det är lämpligt att man vid den åldern tittar på hur hunden mår och hur den jobbar. Fast jag anser att det måste ske en individuell bedömning av varje hund. Hundar är olika individer och de åldras på olika sätt.

  1. SLHF är den enda rikstäckande intressepolitiska organisationen för ledarhundsförare i Sverige. Vi koncentrerar oss på ledarhundsfrågor och sysslar inte med annan intressepolitik för personer med synnedsättning. SRF arbetar med intressepolitik som gäller alla synskadefrågor, även sådant som gäller ledarhund. Hur tycker du att våra organisationer ska förhålla sig till varandra och det faktum att vi bevakar samma område?

Victoria: Jag ser inget problem med att båda organisationerna arbetar med ledarhundsrelaterade frågor. Däremot kan jag förstå det knepiga i att SRF (i dagsläget) ansvarar för såväl ledarhundsförares intressen som myndighetsutövandet på området. Oavsett SRF:s roll nu och framöver, tänker jag att vi kan komma långt genom ömsesidig respekt och att vara noga med att informera varandra om de olika ställningstaganden respektive organisation gör.

Niklas: Jag hoppas att vi ska ha ett väldigt bra samarbete och att vi ska försöka få staten att avsätta mer pengar för ledarhundsverksamheten. Våra organisationer vill samma sak och då ska vi också jobba tillsammans. Vi lyckas bättre om vi ser varandra som partners och inte som konkurrenter.

Möte med myndigheten för delaktighet
Text: Fredrik Mattsson

Den 24 februari deltog SLHF i ett Zoommöte med Myndigheten för delaktighet, MFD.

Utöver min och Torbjörns närvaro från SLHF fanns också representanter från Ledarhundsverksamheten, SRF, Stockholmsklubben och Ledarhund Norr. Mötesledare var Lena Hallberg från MFD och medverkade gjorde även Malin Ekman Aldén, myndighetens generaldirektör.

Efter en kort presentationsrunda fick vi en genomgång av MFD:s enkät som gick ut till ledarhundsförare i slutet av förra året. MFD ville med den samla in erfarenheter och försöka få en bild över hur ledarhundsförare i Sverige upplever kurs och support, kursanläggningar, selar och tillbehör samt tillgång till veterinär.

Tyvärr var svarsfrekvensen ganska låg med enbart 46 inlämnade enkätsvar och i flera fall var den dessutom ofullständigt besvarad. Det finns drygt 300 personer med dispositionsrätt i Sverige men man kan väl kanske trots det låga antalet inlämnade svar ändå få en hint om hur ledarhundsförare tänker.

Av de svar som kommit in så är en klar majoritet positiva till Almåsa som kursanläggning, lika så är man nöjd med kurs och support. Däremot utrycker flera ledarhundsförare missnöje med selar och många önskar också en högre tillgänglighet till SRF:s veterinär.

Det här med selar är ju som bekant en het potatis så när Lena Hallberg berörde enkätsvaret i frågan uppstod en livlig diskussion. Lena meddelade att MFD har haft en inledande kontakt med Graninge Läder, tillverkaren av den svenska selen. Jag och Torbjörn tolkar det som att de är försiktigt positiva till att återinföra en ny och svensktillverkad sele vid ett eventuellt övertagande av ledarhundsverksamheten. Vidare meddelade Lena att en delegation från MFD har gjort ett studiebesök på Almåsa och att myndigheten är positiv och imponerad av anläggningen, i synnerhet de rekreations och träningsmöjligheter som Almåsa bland annat erbjuder i det nyrenoverade gymmet.

MFD jobbar med målbilden att överta ledarhundsverksamheten 1 januari 2022 även om det i praktiken inte är möjligt. Man tror heller inte att det är särskilt rimligt att det ska ske vid halvårsskiftet utan det blir troligare 2023. Det som först ska vara på plats bland mycket annat är en digital ansökningstjänst och upparbetade rutiner för årliga hälsokontroller av samtliga ledarhundar. Planen är att kontrollerna ska utföras i samarbete med Jordbruksverket och landets distriktsveterinärer. Lena Hallberg meddelar i övrigt att myndigheten inte har för avsikt att förändra något som idag fungerar bra. Man ser tillexempel Almåsa som en naturlig kursplats för GK2 men samträningen under GK1 kommer däremot alltid ske på hemmaplan av leverantören. Vidare betonar Lena att fortbildningskurser generellt kommer prioriteras och att det även finns goda förutsättningar för kurser för ekipage med äldre hundar. Man upparbetar som sagt ett samarbete med jordbruksverket avseende veterinärkontakt och kontroll men vid akuta skador etc. ska ledarhundsförare vända sig till sin lokala veterinär. Besöken ska faktureras MFD, Administrationen ska vara så enkel som möjligt för ledarhundsförare meddelar Lena. En nyhet som kanske gläder många är att MFD inte ser någon fördel med en fast pensionsålder utan planerar istället givet hundens status och förarens anpassningsförmåga en individuellt baserad pension.

Enligt Lena Hallberg är leverantörerna i de nya ramavtalen positiva till att MFD övertar ledarhundsverksamheten. De menar enligt Lena att en längre avtalsperiod möjliggör långsiktig satsning på personal och fler hundar etc. Främst är det leverantörerna som kommer supportera levererade hundar och Norska Lund Hundetjenester inleder därför samarbete med DISA Assistanshundar för den svenska marknaden.

För MFD:s rent operativa ledarhundsverksamhet är intentionen att främst rekrytera personal från SRF och nuvarande ledarhundsverksamhet.

Både jag och Torbjörn tyckte mötet var intressant men det drog ut lite på tiden så nästa möte som är planerat till vecka 15 är förlängt med 30 minuter. Man kommer vid det tillfället bland annat diskutera djurläkemedel. Utbud, uthämtning/leverans och rådgivning mm. Frågeställningar som kommer in från oss ledarhundsförare kommer även diskuteras.

Om du känner att du vill framföra något till MFD eller ta upp en fråga till diskussion så kan du alltid mejla till info@slhf.net

Boktips från Maria
Text: Maria Ahlin

Jag håller på och läser en jättebra bok som jag så gärna vill tipsa er om. Boken heter Molly och jag av författaren Colin Butcher.

På baksidan står det:

Molly och jag, hur en man och hans hund blev brottsbekämpare.

Molly är en oönskad och övergiven cockerspaniel när Colin Butcher, före detta polis, hittar henne i ett hundstall i England.

Han förstår snart att hon skulle bli en perfekt partner i hans nystartade företag, The UK Pet Detectives, som utreder olika brott mot djur.

Molly, alert intelligent och med ett fantastisk luktsinne – blir hans oumbärliga medarbetare i arbetet med att söka rätt på stulna och bortsprungna husdjur.

Rabatt hos Svenska Djurapoteket
Som medlem i SLHF får du 20% rabatt när du handlar på Svenska Djurapotekets butik på nätet. Svenska Djurapoteket säljer kosttillskott till hund och häst. Hör av dig till styrelsen för att få rabattkoden. www.svenskadjurapoteket.se

Om Ledarhunden
Ledarhunden är en tidskrift som ges ut av Föreningen Sveriges Ledarhundsförare. Fyra gånger om året publiceras ett nytt nummer med nyheter, reportage och texter av och för ledarhundsförare. Ledarhunden går att läsa på tre sätt. De flesta läser Ledarhunden digitalt men det går också att få texten inläst på skiva eller utskriven på punktskrift. Alla som vill kan läsa Ledarhunden. Man behöver inte vara medlem i SLHF.

Nästa nummer av Ledarhunden beräknas utkomma under senare delen av juni 2021. Manusstopp är söndag den 7juni.

Redaktörer: Jessica Lucic och Fredrik Mattsson
Ansvarig utgivare: Jessica Lucic
Signatur: Natalia Hedlund
Inläsare: Lars Forslund, Haninge Taltidning

Kontakta SLHF

Föreningens postadress:

Sveriges Ledarhundsförare
c/o Torbjörn Ruther
Utfartsvägen 8 A
903 54 Umeå

Frågor om fakturor, reseräkningar och dylikt: ekonomi@slhf.net
Medlemsärenden, adressuppdateringar: medlem@slhf.net
Webbsidan: web@slhf.net
Allmänna frågor: info@slhf.net

Jessica Lucic, vice ordförande och redaktör för Ledarhunden: Uppsala
jessica@slhf.net
070-5354357

Knut Thorstensson, ordförande: (sjukskriven)
knut@slhf.net

Åsa Engman, sekreterare: Stockholm
asa@slhf.net

Torbjörn Ruther, ekonomiskt ansvarig samt medlemsregisteransvarig: Umeå
torbjorn@slhf.net

Lisa Ly, informationsansvarig: Stockholm
lisa@slhf.net

Fredrik Mattsson, kursansvarig och redaktör för Ledarhunden: Uppsala
fredrik@slhf.net

Mathilda Vedel During, ledamot: Stockholm
mathilda@slhf.net

Valberedningen
vb@slhf.net

Joachim Kåhlman, Stockholm (ej styrelsen)
Webbansvarig
joachim@slhf.net

Kurs/Aktivitet
kurs@slhf.net

Texter till Ledarhunden
ledarhunden@slhf.net