Framgång firas på onsdag (pressmeddelande)

Nu på onsdag firas den internationella ledarhundsdagen. Sveriges Ledarhundsförare (SLHF) kommer då att uppmärksamma en positiv nyhet i kampen för ett samhälle utan diskriminering.

– Vi är så glada att vi kan fira ett framsteg den här högtidsdan. Sedan början på april håller Pressbyrån på att byta ut sina säkerhetsdekaler, och på de nya framgår att ledarhundsekipage är välkomna i alla företagets butiker, säger Finn Hellman, ordförande i SLHF och fortsätter:

– Synskadade som använder ledarhund kan inte vara säkra på att få handla i butiker som alla andra. Det finns tyvärr fördomar mot hjälpmedlet ledarhund och det har till och med hänt att affärer helt utestängt oss.

I höstas kontaktade SLHF Pressbyrån efter att medlemmar i föreningen blivit dåligt bemötta ibland annat Pressbyråns butiker. Efter konstruktiva diskussioner kom man fram till att texten på Pressbyråns  säkerhetsdekal borde uppdateras. Där har tidigare stått att det råder hundförbud, men efter uppdateringen ska det vara tydligt att det inte gäller ledarhund.

– Det fina med den här lösningen är att info om vad som gäller finns på plats. Om det uppstår frågetecken kan ledarhundsföraren från och med nu hänvisa till en skylt i butiken istället för en intern policy som få känner till. I och med att Pressbyrån har cirka 320 butiker runtom i landet är det en ansenlig förbättring och nu hoppas vi att fler affärskedjor följer efter, säger Finn Hellman.

Nu på onsdag, på internationella ledarhundsdagen, kommer medlemmar i SLHF att undersöka om de nya säkerhetsdekalerna satts upp än. Det sker i form av besök på den lokala Pressbyrån.

För mer info, kontakta:

Finn Hellman, ordförande i SLHF: 0709-699 544, finn@slhf.net

Sofia Thoresdotter, presskontakt i SLHF: 0706-35 84 84
www.ledarhund.nu
Posted in Nyheter