Filmer på ledarhundens dag

Idag är det internationella ledarhundsdagen och det firas på olika sätt runt om i världen. I Sverige har det bland annat gjorts filmer för att visa på vårt behov av en antidiskrimineringslag och att det behövs mer anslag till ledarhundar i Sverige.

Frilansjournalisten och SLHF-medlemmen Finn Hellman har gjort en kortfilm där han berättar om livet med ledarhund, hur det kändes som han nästan fick lite av synen tillbaka när han fick ledarhund. Men den handlar också om de problem som många av oss stöter på i vardagen, diskriminering när vi inte inte får använda våra hundar på caféer, gym, arbetsplatser eller i affärer. Filmen avslutas med en uppmaning att höra av sig till demokratiminister Alice Bah Kuhnke och kräva en lag som förbjuder diskriminering av ledarhundsförare. Visste du att Sverige är ett av de sista länderna i Europa som saknar en sådan lag? (På Youtube-kanalen Släpp in finns också hälsningar från ledarhundsförare i Norge och Finland.)

 

SRF:s motsvarighet i Norge, det norska blindeförbundet är kända för sina filmer. Även till ledarhundens dag i år har de gjort en film, som handlar om hur farligt det kan vara att störa en ledarhund i arbete. Eftersom man i Norge redan har en lag som skyddar ledarhundsförare kan man koncentrera sig på andra budskap i sina filmer.

Posted in Nyheter