Ledarhund – världens bästa hundgöra (Pressmeddelande)

Ledarhund i arbeteOnsdag den 24 april firas den internationella ledarhundsdagen för att uppmärksamma ledarhundens betydelse i samhället. Ledarhunden fungerar som en gravt synskadad persons ögon, med sin vita sele hjälper den sin synskadade förare att säkert och tryggt ta sig fram.

I Sverige finns cirka 300 ledarhundar, deras främsta uppgift är att se till att deras synskadade förare inte går på saker som står i vägen. Att hitta dit man ska gå och vilken väg, bestämmer däremot den synskadade själv. Man styr hunden genom kommandon som “höger”, “vänster”, “rakt fram”, “sök dörr” etc. Hunden kan inte avgöra om det är rött eller grönt ljus vid ett övergångsställe. Den är däremot dresserad att stanna vid varje trottoarkant och där vänta på förarens kommando att gå över.

– Ledarhunden ger en otrolig frihet att göra vad man vill utan att vara beroende av andra, säger Joachim Kåhlman, ordförande i föreningen Sveriges Ledarhundsförare, SLHF.

Ibland får ledarhundsförare höra att människor tycker synd om ledarhundar för att de måste utföra ett arbete åt sina förare i stället för att till exempel leka med andra hundar. Ledarhundar är dock utvalda just för sin lust att arbeta och har dessutom den unika fördelen att de får följa sina förare nästan överallt, till arbetet, affären, restaurangen och så vidare. Ledarhundarna trivs med sitt arbete, man kan nog till och med säga att de tycker att de har världens bästa jobb.

För att ledarhunden ska kunna utföra sitt viktiga arbete behöver den få göra det i fred. Om man möter en synskadad med sin ledarhund, ta gärna kontakt med föraren men stör inte hunden som arbetar. Har man med sig en egen hund, bör man berätta det för ledarhundsföraren som ju inte kan se din hund. Med respekt och förståelse från omgivningen kan hunden utföra sitt arbete på rätt sätt.

Det förekommer dock att ledarhundsförare inte tillåts komma in i affärer, på restauranger eller nekas anställning, endast på grund av att de behöver använda sin ledarhund.

– Jag önskar att alla kunde se och förstå vilken enorm skillnad ledarhundarna gör för sina förares oberoende och självständighet – med den insikten tror jag det skulle vara mycket svårare att neka ledarhundsförare tillträde till samhällsfunktioner som andra människor tar för givet att delta i, säger ledarhundsföraren Stina Hörberg.

Kontakt
Joachim Kåhlman, ordförande SLHF
Tel: 073-877 70 00 – E-post: joachim@slhf.net

Ida Östlund, informationsansvarig SLHF
Tel: 070-540 59 43 – E-post: ida@slhf.net

 

 

Posted in Nyheter