Debatt om diskriminering på rätta stället!

PRESSMEDDELANDE På tisdag den 19:e maj ska frågan om diskriminering av ledarhundsförare debatteras i riksdagen. Elina Linna (v) som skrivit en interpellation i ärendet kommer att få svar från och debattera mot Nyamko Sabuni, Integrations- och jämställdhetsminister, som har ansvar för den nya diskrimineringslagstiftningen.

– Det känns helt fantastiskt att frågan om hur vi ledarhundsförare diskrimineras nu äntligen diskuteras på rätt ställe, säger Joachim Kåhlman, ordförande i Sveriges Ledarhundsförare (SLHF) och fortsätter:

– Hittills har debatten fått föras av ledarhundsförare själva på de ställen vi motats ut ifrån. Men det är hoppingivande att diskussionen inte längre endast förs i dörröppningen på de gym, restauranger, kommunhus, skolor och affärer som inte släpper in oss – utan att debatten sker i den församling där lagar stiftas. Det är en anti-diskrimineringslag som krävs om gravt synskadade ska kunna använda  hjälpmedlet ledarhund fullt ut som det var tänkt, säger han.

Några som nyligen diskriminerats är bland annat en blind lärare i Munkedal som blivit portad på fyra av de fem skolor han tidigare arbetat på. Den femte skolan låter honom jobba kvar, men kravet är att hans ledarhund ligger i ett grupprum på en annan våning i byggnaden. En annan synskadad man har nekats jobb som säljare på ett telemarketingföretag i Göteborg med hänvisning till att han använde ledarhund.

Hundallergi är det man oftast anför som skäl för att utestänga oss ledarhundsförare. Men vi i SLHF anser att det inte finns saklig grund för att göra det. Enligt Magnus Wickman, professor och överläkare vid Sachsska Barnsjukhuset, är symtomen för de allra flesta med hundallergi av sådan art att en synskadad med ledarhund och en som är allergisk mot hund kan vistas i samma lokal. Kanske måste den som är hundallergisk ta sin medicin för att vara symptomfri.

Mindre än en procent av befolkningen har svår hundallergi och det finns i nuläget 285 ledarhundsförare i hela Sverige. Sannolikheten att en alvarligt hundallergisk person och en synskadad som använder ledarhund ska hamna på samma restaurang, gym, arbetsplats eller skola är med andra ord försvinnande liten.

– Ledarhunden är en skattefinansierad tjänstehund precis som tullens och polisens hundar. Det är paradoxalt att staten tillhandahåller ett fint och dyrt hjälpmedel utan att se till att få valuta för pengarna. Om synskadade ska kunna ha nytta av sin ledarhund måste det finnas en lag som förbjuder diskriminering och jag ser riksdagsdebatten som ett gott tecken på att vi närmar oss en sådan lag, avslutar Joachim Kåhlman, ordförande i SLHF.

För mer information:

Joachim Kåhlman, ordförande i SLHF: 073-877 70 00
Magnus Wickman, Professor och överläkare vid Sachsska barnsjukhuset: 070-484 39 00
Elina Linna, riksdagsledamot för vänsterpartiet: 070-229 36 70

Posted in SLHF