Nr 2/2014

LEDARHUNDEN NR 2/2014

Det här numret av ”Ledarhunden” ges ut i samarbete med Royal Canin.

Signatur: Bengt Werme

Inläsare: Lars Forslund, Haninge Taltidning

Redaktör: Kait Bessing

Ansvarig utgivare: Elisabeth Ravstis

INNEHÅLL

Inledare………………………………………………………………………………………………… 2

Välkommen på ledarhundskurs………………………………………………………………. 2

Torsdagsaktionen avslutad…………………………………………………………………….. 3

Att resa till London och Paris med ledarhund…………………………………………… 4

Information från brukkarrådet juni 2014……………………………………………………. 6

Sök pengar från fonder nära dig……………………………………………………………… 8

Nya rutiner för medlemsavgiften……………………………………………………………… 9

Kontakta SLHF………………………………………………………………………………………. 9

Inledare

Välkomna till det andra numret för året av tidningen Ledarhunden. Hoppas att ni och era hundar har haft en riktigt skön sommar. Jag som skriver den här inledaren heter Elisabeth Ravstis och valdes till ordförande för SLHF vid årsmötet nu i maj. Det är en spännande utmaning och jag vill tacka våra medlemmar för förtroendet.

Styrelsen i SLHF består som tidigare av sju personer. Fyra valdes in som nya vid årsmötet och vi övriga tre har suttit i styrelsen ett år tidigare. Det innebär alltså att hela styrelsen är väldigt ny. Styrelsen i SLHF har följande utseende:

Elisabeth Ravstis ordförande, Siw Olsson vice ordförande, Guy Perdhe kassör, Pia Andersson sekreterare, Natalia Hedlund medlemsansvarig, Nadja Öberg informations- och medlemsansvarig samt Dennis Johansson styrelseledamot.

Styrelsen har förutom ett konstituerande möte direkt efter årsmötet haft ett livemöte vid Almåsa kursgård samt ett telefonmöte.

Det känns väldigt stimulerande att få arbeta i den här styrelsen. Vi är ett blandat gäng när det gäller bakgrund, åsikter och erfarenheter, och min känsla är att diskussionsklimatet är gott och att det är högt i tak.

Det här numret av Ledarhunden innehåller bland annat en redogörelse för vad som diskuterades vid senaste brukarrådet, en inbjudan till höstkurs, samt en artikel om att resa till London och Paris med ledarhund.

Dessutom finns en kort artikel om att söka stipendier, en påminnelse om medlemsavgiften, samt en kort artikel om torsdagsaktionen.

Första helgen i november är det alltså dags för höstkurs. Anmäl dig så snart som möjligt så att du är säker på att få en plats. Vår förhoppning och målsättning är naturligtvis att det blir en bra och givande kurs.

Gå gärna in på föreningens hemsida www.slhf.net eller www.ledarhund.nu.

Trevlig läsning!

Elisabeth Ravstis

Ordförande

Välkommen på ledarhundskurs

Plats: Almåsa konferens i Västerhaninge.

Kursen börjar fredag 31 oktober kl 17.00 och slutar på söndagen den 2 november kl 15.00.

Kursavgift för kombirum är 600 kr.

Du bokar din resa själv på billigaste sätt, och det som överstiger 200 kr, står SLHF för.

Du anmäler dej till Siw e-post: siw@slhf.net eller på tfn: 070-248 30 97 senast 28 september, och din anmälan är bindande.

Kursprogram:

Fredag

17.00 Ankomst och inkvartering

18.00 Middag

19.30 Presentation och genomgång av kursprogrammet.

Lördag
07.00-09.00 Frukost

09.00 Praktiska övningar

10.00 Förmiddagskaffe

12.00 Lunch

13.00 Tema

14.45 Eftermiddagskaffe

15.00-18.00 Praktiska övningar

18.00 Hopp och lek för hundar och förare!

19.30 Middag

Söndag
07.00-09.00 Frukost

09.00 Praktiska övningar

10.00 Förmiddagskaffe

12.00 Lunch

13.00 Tema

14.30 Utvärdering + kaffe

15.00 Hemfärd

Välkomna!

Kursgruppen

Torsdagsaktionen avslutad

Torsdagsaktionen var en manifestation av funktionshinderorganisationer för att påverka regeringen att lägga fram ett lagförslag där otillgänglighet klassas som diskriminering. SLHF har deltagit i manifestationen de senaste åren i mån av intresserade deltagare.

Torsdagsaktionen vid Rosenbad den 30 maj, en solig försommarmorgon, var alldeles speciell. Det var den sista gången vi hade aktionen.

Företrädare från 15 organisationer av funktionshindrade stod utanför Rosenbad och inväntade ministrarna på väg in till veckans regeringssammanträde.

Flera ledarhundsförare representerade Synskadades Riksförbund. Jag och Charlie var de enda representanterna för SLHF.

Guy Perdhe

Att resa till London och Paris med ledarhund

I juli förra året åkte jag och min tvillingsyster Nathalieé på semester till London och Paris, och med oss på resan var självklart min ledarhund Hera. Det var en positiv och rolig upplevelse, både för de tvåbenta och den fyrbenta, även om vi önskade att vädret kunde ha varit lite svalare. Det blev många fina och värmande minnen, som jag har tagit fram när livet som ledarhundsförare i Sverige har känts begränsande och orättvist för mig och mina nära och kära.

Eftersom resan blev så lyckad kommer den att få en återupprepning nu i sommar, och här kommer några tips som du kan ha glädje av om du vill resa utomlands med din ledarhund, och då specifikt London och Paris.

Innan resan var Hera tvungen att få ett EU-pass, bli vaccinerad mot rabies minst 21 dagar innan avresan, och eftersom vi skulle besöka Storbritannien behövde hon också bli avmaskad hos veterinären minst 24 timmar innan inresetillfället till Storbritannien, och högst 72 timmar innan detsamma.

Det är också viktigt att man tänker på att ens ledarhunds allmäntillstånd är bra, nyborstad päls, rena öron och ögon, eftersom man kan bli nekad tillstånd att komma in i länder om passkontrollpersonalen tror att ens ledarhund är sjuk.

Begränsat antal flygbolag
När man ska flyga till Storbritannien finns det ett begränsat antal flygbolag som har införseltillstånd för bland annat ledarhundar. Därför är det viktigt att man frågar flygbolaget om detta innan man beställer biljetter. Vi valde att flyga med SAS, Scandinavian Airlines, från Arlanda Stockholm, till Heatthrow London.

Senare i veckan åkte vi hem från Charles de Gaulle Paris, till Arlanda, och däremellan åkte vi tåget EuroStar mellan King’s Cross Station i London och Gare du Nord i Paris. Flygbiljetterna bokade vi online, och sedan ringde jag till SAS och meddelade att jag använde mig av ledarhund.

Under flygresan ska din ledarhund ligga på golvet framför dina fötter och under sätet framför dig, för att ligga tryggt under resan.

Tågbiljetterna gick inte att boka online när man använder sig av ledarhund, utan vi behövde boka biljetterna via ett telefonsamtal till EuroStar i London.

Du och din ledarhund får varsin sittplats, vilket gör att din hund får mer yta att ligga på.

Ingen egen incheckning
När man använder sig av ledarhund kan man inte checka in sig själv online eller vid automaterna på flygplatsen, utan det måste SAS-personal göra åt dig, och om du inte reser ensam kan det leda till att du och ditt ressällskap får skilda sittplatser på flyget. Flygpersonalen kan försöka hjälpa till att flytta om medpassagerare om du ber om detta.

På Arlanda finns det en bra gräsmatta för rastning utanför flygplatsen, medan på Heathrow och Charles de Gaulle är det sämre med gräsmattor, och mitt tips är att be en seende leta upp första bästa buske, detta gäller även på King’s Cross Station och Gare du Nord.

På både flygplatserna och tågstationerna fick vi bra bemötande och hjälp att hitta dit vi skulle, om vi skulle behöva den hjälpen.

När det kom till boende valde vi att kontakta hotell som vi var intresserade av att boka rum på innan vi reserverade våra rum, eftersom vi ville garantera oss om att vi var välkomna.

Rapporterade till GDBA
I både Storbritannien och Frankrike är det förbjudet att neka rum på grund av att gästen använder sig av ledarhund, men tyvärr sker detta ändå. Vi hade några avslag innan vi fick napp och valde att boka rum på dessa hotell.

De hotell som nekade oss rum i London rapporterade vi till GDBA, the Guide Dogs for the Blind Association.

I både London och Paris är det svårt att hitta platser där man kan rasta sin ledarhund, speciellt om hunden kräver en gräsmatta för att uträtta sina behov.

I London kan man rasta sin hund i stadens parker, men man måste observera deras öppet- och stängningstider. I Paris är hundarna vana att göra sina behov på trottoaren, eftersom en majoritet av stadens parker har hundförbud. I båda städerna är det svårt att hitta gräsmattor utanför parkområdena.

Hera anser att gräsmattan är det bästa stället att göra sina behov på. I Paris fick vi komma fram till en kompromiss, jordunderlag, när vi inte tog in henne diskret i en park.

Allmänhetens positiva bild
I både Storbritannien och Frankrike finns det diskrimineringslagar som även inkluderar oss ledarhundsförare, och jag upplevde inga tillgänglighetsproblem på grund av min ledarhund under min semester. Allmänheten verkade ha en mycket positiv bild av ledarhunden och det arbete som den utför för sin förare.

Det gör verkligen en skillnad när man slipper förklara hela tiden vad det är för arbete ens hund gör åt en, och när man slipper bli nekad tillträde på grund av ens förflyttningshjälpmedel.

Jag har aldrig känt mig så fri och normal som jag gjorde i London och Paris.

Några av mina finaste minnen från semestern är alla barn i London som pekade ut Hera utan att distrahera henne, och berättade för sina föräldrar vad hon var och vilket arbete hon utförde. Jag minns promenaderna i Hyde Park och Saint James’s Park bland alla ekorrar, fåglar och hästar och affärerna.

I Paris minns jag mannen som satt utanför sitt hus och talade om för mig vilken vacker och duktig ledarhund jag hade, så där charmigt som bara en fransman kan, promenaderna i parkerna, när vi gick runt Eiffeltornet och caféerna.

Minnen som kan låta simpla i många människors öron, men som är guld värda för mig, eftersom de visar hur okomplicerat det kan vara att leva med ledarhund.

Nadja Öberg

Information från brukkarrådet juni 2014

Den 5 juni var det dags för Brukarråd, och jag vill berätta en del om vad som diskuterades där. Som de flesta säkert reddan känner till så är Brukarrådet ett samarbetsorgan mellan SRF:s ledarhundsverksamhet och SLHF.

Det var Guy Perdhe, Nadja Öberg och jag Elisabeth Ravstis som representerade SLHF. SRF s förbundsstyrelse representerades av Håkan Thomsson och Annika Östling. Ledarhundsverksamhetens företrädare var Ulrika Norelius Centervik. Även Sune Olsson var närvarande vid mötet i egenskap av journalist på tidningen “I selen”.

Vi hade ganska många frågor på dagordningen, men en lång stund ägnades åt frågan om meddelarplikten för oss ledarhundsförare när vi vill ta med hunden utomlands. Håkan Thomsson hävdade att det här beslutet inte har tillkommit för att göra det sämre eller krångligare för oss ledarhundsförare, utan för att värna om hundarnas hälsa.

Det yttrandet föranledde naturligtvis en ganska livlig debatt, där vi från SLHF bland annat hävdade att det ju är vi ledarhundsförare som har ansvaret för hundens hälsa och välmående. Guy Perdhe hade tagit reda på att Agria, där de flesta privathundar är försäkrade, har en policy som säger att försäkringen gäller överallt inom EU samt i Norge och Schweiz. Vi har ju även fri rörlighet inom EU, något som vi hävdade även måste gälla oss ledarhundsförare.

Håkan lovade att ta med sig frågan tillbaka till förbundsstyrelsen, och menade också att han kan tänka sig en sådan kompromiss, dvs att vi endast behöver begära tillstånd från SRF om vi vill resa med hunden utanför EU, Norge eller Schweiz.

Håkan sa också att det var ett misstag av förbundsstyrelsen att inte diskutera den här frågan med SLHF innan det här beslutet togs. Tills vidare gäller dock att vi ska ansöka om tillstånd för alla utlandsresor med ledarhund, men alltså med löfte om att frågan förs tillbaka till förbundsstyrelsen.

Frågan kommer att tas upp igen vid nästa Brukarråd.

Rulltrappor igen
När det gäller den återkommande frågan om rulltrappor så framkom följande: Alla som vill och kan, ska få lära sig hur man bär sin hund. Sedan är det upp till föraren om man vill använda detta i rulltrappor eller i andra situationer. En eller två personer från Ledarhundsverksamheten ska få åka på studiebesök till England och titta på hur de rulltrappstränar ledarhundsekipage där. Datum för när den här resan blir av är inte fastställt än.

Diskussionen kommer att fortsätta om att lägga in det här som ett krav vid nästa upphandling. Idag är ingen av de nuvarande leverantörerna villiga att träna hundarna i att åka rulltrappa.

Statistik på ålder och raser
På SLHF:s initiativ fick vi lite statistik som var intressant. Det gäller antalet ledarhundar kopplade till förarnas kön och ålder.

Här kommer den:

Ledarhundsförare:
20-29 år, 7 kvinnor.
30-39 år, 7 män, 11 kvinnor.
40-49 år, 20 män, 35 kvinnor.
50-59 år, 30 män, 45 kvinnor.
60-69 år, 46 män och 40 kvinnor.
70-79 år, 24 män, 18 kvinnor.
80-89 år, 7 män, 3 kvinnor.
90-99 år, 1 man.
Totalt män 135, kvinnor 159.

Hundraser:
15 blandraser, en Flatcoat Retriever, en Golden Retriever, en Labradoodle, 251 Labradorer, 6 pudlar och 19 Schäfrar.

Den här statistiken gällde alltså den 5 juni och har naturligtvis redan ändrats en del Exempelvis gick det ut ett antal nya ledarhundar i mitten av augusti. Några har alltså tillkommit och några har förmodligen försvunnit.

Certifiering
En annan punkt som SLHF tog upp var frågan om huruvida svenska ledarhundar är certifierade enligt internationell ledarhundsstandard. Vissa flygbolag, bland annat British Airways, tycks ha det som krav för att ledarhundar ska få medfölja i kabinen.

Ulrika säger att SRF jobbar med den här frågan. Idag är inte svenska ledarhundar certifierade enligt internationell ledarhundsstandard, efterson SRF inte får vara med i IGDF, International Guide Dog Federation. För att få vara med där måste man ha helhetskontroll över hela hundens liv. Det är alltså bara ledarhundsskolor som kan vara medlemmar, förutsatt att de uppfyller vissa villkor.

SRF arbetar med den här frågan, och är nu medlemmar i EGDF, European Guide Dog Federation.

SRF:s syn på Brukarrådet
SLHF tog även upp frågan om hur SRF ser på Brukarrådet. Vi menade att det bör vara ett forum där båda parter tar upp frågor till diskussion och informationsutbyte. Idag är det nästan bara SLHF som tar upp frågor. Ulrika menade att Brukarrådet har utvecklingspotential och att det är viktigt att det finns gott om tid vid mötena till att diskutera olika frågor.

Brukarrådet är dock inget beslutsforum

Vilka är ledarhundar?
En övrig fråga som vi bara hann snudda vid och som vi återkommer till vid nästa möte är vilka hundar som egentligen får räknas som ledarhundar. I förarbetena till ledarhundslagen finns det ingenting som säger att ledarhundar enbart är de som kommer från SRF. Finns det en poäng med att SRF:s ledarhundar certifieras, och i så fall hur?

Vi tar upp den här frågan igen på nästa Brukarrådsmöte.

Nästa möte med Brukarrådet kommer att äga rum onsdagen den 8 oktober mellan 10.00-15.00. Det blir alltså ett längre möte än vanligt, för att vi ska få möjlighet att diskutera och fördjupa oss i vissa frågor.

Du som är medlem i SLHF är naturligtvis välkommen att höra av dig till mig eller någon annan i styrelsen, om du har förslag på frågor du vill att vi ska ta upp i brukarrådet.

Elisabeth Ravstis

Sök pengar från fonder nära dig

I våra län finns det mängder med små fonder och stiftelser med skilda ändamål.

Ett inte alltför ovanligt ändamål är ”rehabilitering av funktionsnedsatta”, som man med modernt språkbruk kan uttrycka det. Det är ofta relativt små belopp som kan utdelas, och oftast bara till enskilda personer.

Emellertid kan det vara värt besväret att söka pengar för t. ex. deltagande på en av SLHF:s kurser.

Kontakta ditt bibliotek och be dem söka bland de stiftelser eller fonder som finns i ditt län, och lämna in en ansökan!

Guy Perdhe

Kassör

Nya rutiner för medlemsavgiften

Den gamla styrelsen i SLHF insåg vid årsskiftet att vi inte hade resurser att sända ut personliga inbetalningskort till alla våra medlemmar. Samtliga ledamöter i styrelsen är ju ledarhundsförare som arbetar utan ersättning för föreningen.

Vi bestämde att vi skulle använda ett sätt som är mycket vanligt bland andra föreningar, d.v.s. att sända ut information om medlemsavgiften och hur den ska betalas.

Vi annonserade på medlemslistan och gjorde ett utskick med punkt- och svartskrift. Trots detta verkar det som om informationen inte nått alla. Det är fortfarande alltför många medlemmar som inte betalat in medlemsavgiften.

Styrelsen skulle gärna ta emot förslag hur vi ska informera våra medlemmar, utöver medlemslistan och medlemstidningen.

Trots allt är det inte för sent att betala in årets medlemsavgift. Avgiften är 250 kronor och du kan betala in den till föreningens plusgiro: 92 54 25-1.

Guy Perdhe

Kassör

Kontakta SLHF
Föreningens postadress.

Sveriges Ledarhundsförare

C/o Guy Perdhe

Gotlandsgatan 44

116 65 Stockholm

Frågor om fakturor, reseräkningar och dylikt.

ekonomi@slhf.net

Medlemsärenden, adressuppdateringar. medlem@slhf.net

Webbsidan. web@slhf.net

Allmänna frågor. info@slhf.net

Elisabet Ravstis, Stockholm

Ordförande

Tfn. 070 512 22 87

E-post. elisabet@slhf.net

Siw Olsson, Stockholm

Vice ordförande

Tfn. 070-248 30 97

E-post. Siw@slhf.net

Guy Perdhe, Stockholm

Kassör

Tfn. 076 824 24 30

E-post. guy@slhf.net

Pia Andersson, Göteborg

Sekreterare

E-post. pia@slhf.net

Natalia Hedlund, Haparanda

Medlemsansvarig

Tfn. 076 772 35 40

E-post. natalia@slhf.net

Nadja Öberg, Stockholm

Informations- och medlemsansvarig

E-post. nadja@slhf.net

Dennis Johansson, Dalarna

Ledamot

E-post. dennis@slhf.net

Kait Bessing, Stockholm (ej styrelsen)

Redaktör för Ledarhunden

Tfn. 070 464 74 23

e-post. kait@slhf.net